Cibulový čaj - jak jej připravit a jaké má zdravotní účinky?

Existuje široká škála druhů čajů a mnohé můžeme označit jako léčivé. Velké množství z nich je považováno např. za účinný lék při nachlazení. Jedním z takových je také čaj cibulový, který nepatří zrovna mezi ty nejvíc obvyklé, nicméně má široké využití. Nyní si společně přiblížíme, jak nejlépe na jeho přípravu.



Cibulový čaj – jak ho připravit

Zcela jistě nemusíte dlouho přemýšlet nad hlavními ingrediencemi pro přípravu zmiňovaného čaje. Zapotřebí je vroucí voda a cibule. V případě, že nemáte cibuli rádi a chtěli byste eliminovat její nepříjemnou chuť, je samozřejmě možné dochutit čaj ještě něčím dalším.

Cibulový čaj lze připravit několika způsoby, my si nyní představíme dva nejčastěji používané. U první varianty budete potřebovat dvě oloupané cibule, které nakrájíte, vložíte do půllitrového hrnku a až po okraj zalijete vroucí vodou. Necháte luhovat 10-15minut, poté scedíte.

U druhého způsobu rovněž oloupete a nakrájíte dvě cibule, vložíte do hrnce, zalijete 0,5l vody a přivedete k varu. Na mírném ohni vaříte 10-15minut a následně scedíte.

Cibulový čaj lze samozřejmě jak osladit, tak i dochutit. Využít k tomu můžete cukr nebo med, který je zdravější a přidává se až po chvíli, kdy čaj mírně vychladne, čímž minimalizujete ztráty účinných látek. V případě, že takovým čajem chcete bojovat proti kašli, může mít však med nepříznivý účinek v podobě dráždění ke kašli. Toto lze zmírnit přidáním lžičky másla nebo přilitím mléka. Čaj můžete rovněž dochutit např. citronovou kůrou, zázvorem nebo skořicí.

Cibule – léčivé účinky

Zmiňovaná cibule obsahuje velmi zajímavou kombinaci prvků prospěšných pro lidský organismus. Jmenovat můžeme zejména draslík, vápník, fluor, železo nebo sodík. Ovšem nutno dodat, že spousta účinných látek, které cibule obsahuje, jsou nestálé, což znamená, že při sušení či tepelné úpravě se velice rychle rozkládají a mizí. Jednou z nejlepších schopností cibule při její konzumaci je to, že usnadňuje vykašlávání.

Princip spočívá v tom, že lidské tělo začne vylučovat sirné látky a silici z cibule za pomoci zvýšené tvorby hlenů. Přičemž platí, že řídký hleny mající antimikrobiální vlastnosti cibule jsou schopny velice účinně pročistit průdušky od hlenu starého a hustého. Mimo to je cibule doporučována při různých virózách, chřipce, horečkách nebo zánětu nosohltanu. V těchto případech je právě výše zmiňovaný čaj velmi vhodný a lze ho kombinovat např. i s rumem.