Pohankový čaj - jak jej připravit a jaké má zdravotní účinky?

Je poměrně známo, že pohanka má na lidský organismus zajímavé a pozitivní účinky, proto je vhodné ji využít např. k přípravě čaje, která je navíc zcela jednoduchá. Nyní se společně podíváme na příznivé vlivy pohanky na naše tělo a uvedeme si veškeré potřebné informace, co se týče přípravy čaje z ní.

Pohankový čaj – příprava

Samotná příprava tohoto čaje není rozhodně ničím složitým. Použít je potřeba loupanou a přebranou pohanku. Za stálého míchání ji opražíte, až semínka začnou pukat. Toto lze udělat i s časovým předstihem a pohanku následně uskladnit v uzavřené nádobě. Na čaj posléze použijete dvě lžičky takto připravené pohanky. Nasypete do šálku a zalijete 200ml vroucí vody. Po vystydnutí nálev slijeme a můžeme konzumovat. Získaný čaj je velice zajímavé chuti a navíc pohanku můžete spařit znovu, ještě i dvakrát. Poté je již příliš měkká, ale lze ji samozřejmě sníst.

Pohanka – její účinky

V pohance je obsaženo mnoho látek, které jsou potřebné a zároveň prospěšné pro naše tělo. Patří mezi ně především vláknina, dále zinek, draslík, železo, vápník, rutin, měď, cholin, selen a mangan. Zapomenout nesmíme také na vitamíny B1, B2, C a E. Díky přítomnosti již zmiňovaného rutinu je pohanka schopna působit příznivě na zlepšení pružnosti cév, účinně zabraňuje tvorbě krevních sraženin a navíc působí preventivně proti ateroskleróze.

Vyzdvihnout je potřeba také léčivé účinky ve smyslu zpevňování žilních stěn a obecně pohanka působí jako prevence proti některých cévním poruchám. Jmenovat můžeme snížení rizika mozkové mrtvice, trombózy nebo infarktu myokardu. Zkombinujete-li ji se lněným semínkem, je možné ji využít při léčbě hemeroidů. Dále je pohanka schopna odvádět z těla vlhkost. Nutno však podotknout, že podporuje pocení, ale tyto záhřevné účinky mohou být brány jako negativní.

Někteří jedinci mohou být na rutin v pohance obsažený alergičtí a na tuto skutečnost je potřeba si dát pozor. Případná alergická reakce se následně projeví např. v podobě ekzému. V době častých chřipek a nachlazení lze pohanku použít jako preventivní opatření, za zmínku stojí i její detoxikační působení na lidský organismus.