Šípkový čaj - jak jej připravit a jaké má zdravotní účinky?

Čaje obecně jsou vynikající nápoje s širokým využitím a navíc mnohé z nich mají příznivé nebo léčebné efekty na náš organismus. Šípkový čaj je jedním z těch nejznámějších a snad každý z nás ho již někdy ochutnal. Nyní se zaměříme na podstatné informace o jeho přípravě a přiblížení jeho pozitivních účinků. Tento čaj lze samozřejmě zakoupit ve formě nálevových sáčků, ovšem rozhodně lepšího výsledku dosáhnete, nasbíráte-li si přímo šípky čerstvé.



Šípkový čaj – příprava

Abyste získali plnou vůni a chuť šípkového čaje, je potřeba ho připravovat přímo z celých plodů. Lze zvolit tradiční postup nebo se pokusit zachovat v něm maximální množství vitamínů. Šípky je potřeba sbírat na podzim, a pokud je chcete usušit, dejte si pozor, aby před natrháním nepromrzly. Následně by vám totiž plody mohly zplesnivět. Také je nutné připomenout, abyste si při sběru dávali pozor na drobná poranění, jelikož keře jsou trnité. Proto zvolte také vhodný oděv, neboť můžete počítat s jeho poškozením. Nasbírané šípky očistěte, osušte a nechte schnout, ideálně na slunci, kde dosáhnete nejlepšího výsledku. Šípky se suší poměrně dlouho, trvá to cca měsíc a je potřeba je průběžně kontrolovat. V případě, že najdete špatný plod, ihned ho odstraňte, aby nenakazil další. Zda jsou šípky dostatečně suché, zjistíte, když je rozdrtíte.

Následující postup přípravy zvolte, chcete-li zachovat maximální množství vitamínů. Usušené šípky rozdrťte, namočte do studené vody a nechte odležet do druhého dne. Doporučená dávka je 20g plodů na 1l vody. Těsně před přípravou celý nálev pozvolna zahřejte, těsně pod bod varu. Poté sceďte přes husté síto. Čaj je možné dosladit, např. medem. Barva ani aroma není sice tak intenzivní jako u tradičního čaje, ovšem většina vitamínů v něm zůstane zachována.

Druhou možnost přípravy představuje ta tradiční, kdy přelijete dvě hrsti usušených šípků 1l vody a následně necháte asi 30minut vařit. V polovině doby vaření rozmačkejte plody, které jsou již měkké, a pokračujte. Odvar poté opět scedíte přes husté síto. Můžete dát přednost i hotové směsi, například hřejivému vánočnímu čaji z prémiových surovin.

Nutno podotknout, že tyto šípky pak můžete opět zalít 1l vody a znovu vařit. Zvláštní je, že tento další nálev bývá většinou ještě lahodnější. Tento čaj má již svou skvělou chuť i aroma a není potřeba jej dále přislazovat nebo dochucovat. Jediné negativum je, že jak jsme již zmínili, při delší době vaření přijdete o velké množství vitamínů v šípkách obsažených.

Šípky – pozitivní účinky

Šípky obsahují širokou škálu minerálních látek a vitamínů, které jsou velice prospěšné pro naše tělo. Jmenovat je potřeba především vitamin C, dále pak B1, B2, P a K. Tento čaj se používá při nemocech nervového systému, má močopudné a utišující účinky a zvyšuje odolnost našeho organismu proti mnoha nemocem. Není proto divu, že šípek byl využíván již do dávných dob středověku a své oblibě se těší dodnes. Připravit z něj nelze pouze čaj, ale také např. šťávy, víno nebo džemy. Trpíte-li onemocněním dásní nebo paradentózou, je právě šípek pro vás vhodným přírodním medikamentem.